Av Johanna Järvstråt
Nordic Psychology är ett företag drivet av unga, kunniga tjejer med målet att förbättra vården med hjälp av ny teknologi. Bland annat hoppas Boontariga Pipatanangura, en av grundarna, och Sofia Jannati, verksamhetsutvecklare, att VR blir ett allmänt verktyg inom vården inom bara 5-10 år.
VR står för Virtual Reality, eller virtuell verklighet som det heter på svenska, och går ut på att man med hjälp av ett par glasögon upplever olika virtuella miljöer och sekvenser. Ett område där VR är särskilt effektivt är vid fobier.
- För att komma över en fobi är det enda sättet att upprepade gånger utsätta sig för den. Ta till exempel flygrädsla, där finns det de som lägger väldigt mycket pengar för att bota sin fobi eftersom att de behöver betala flygbiljetter och dessutom ta med sig sin terapeut. Med VR kan du få samma resultat utan att lämna behandlingsrummet, berättar Boontariga Pipatanangura.
Men Virtual Reality är inte bara kostnadseffektivt för patienten, utan också för behandlaren.
- Det är ett oerhört tidseffektivt verktyg som möjliggör fler vårdplatser och en effektivare behandling, konstaterar Sofia Jannati.
VR möter motstånd på svenska marknaden
Samtidigt menar Sofia att VR inom vården fortfarande möter en hel del utmaningar på svenska marknaden, utmaningar som Sofia hoppas kan bli överkomna med hjälp av information och efterfrågan.
- I Sverige handlar det främst om den politiska utmaningen eftersom att allting som sjukhus och landsting köper också måste upphandlas, samtidigt som alla resurser är öronmärkta. Detta blir problematiskt när nya teknologier ska introduceras på marknaden; idag känner man inte till VR som behandlingsmetod, vilket gör att sjukhus och landsting inte heller får resurser öronmärkta för just detta, förklarar hon.
VR hamnar istället under andra delar så som KBT (kognitiv beteendeterapi), vilket gör att de tillgängliga resurserna delas mellan andra verktyg - till skillnad från i Norge där vården är privatiserad och kunskapen om ny teknik stor, då det istället blir en betydlig konkurrensfördel.
- Där är det istället en stor efterfrågan kring just VR och det är där vi kommer in. Vi hoppas att vi genom att informera om fördelarna med VR, kan bidra till en förändring och få skapa verktyg som förhoppningsvis kan hjälpa. Tänk dig att du med VR kan bestiga berg, tala inför hundratusentals människor, flyga – allt utan att egentligen lämna tryggheten av ett behandlingsrum. Det hoppas jag att fler kommer efterfråga i sin vård, avslutar en hoppfull Boontariga Pipatanangura, medan Sofia nickar instämmande.